Kobilere %70 Geri Ödemesiz Kredi Desteği Veren Bankalar

Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamalara göre, KOBİ’lerin uzun zamandır beklemiş olduğu geri ödemesiz krediler için geri sayım başlamış durumdadır. Bu açıklama bakıldığı zaman Kobilere %70 geri ödemesiz kredi desteği için çalışmaların başlatıldığı ve Kobilerin finansman sorunlarının da büyük bir kısmı bu sayede giderilmiş olacaktır. %70’lik kısmının geri ödemesiz olarak yani hibe olarak verilecek olan desteklerde, geri kalan %30’luk kısım ise faizsiz kredi olarak kişilerin kullanımına sunulacak. Bu çalışma ile birlikte 100 bin TL destek alan kişiler, 70 bin TL’lik kısmı hiçbir şekilde geri ödemeyecek, kalan 30 bin TL’lik kısmı ise hiçbir faiz oranı uygulaması olmadan, esnek ödeme planları ile geri ödeyecektir.

Kobilere %70 geri ödemesiz kredi desteği için başvuruların Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’a yapılması gerekecektir. Kobilere yönelik verilecek olan bu desteklerin ödemesi de aynı şekilde bu bankalar aracılığı ile yapılacaktır.

Söz konusu devlet desteğinden kişilerin faydalanabilmesi için kesinlikle KOBİ ünvanına sahip olması gerekmektedir. Kobilerin dışında kişilerin işletmeleri olsa bile, ne yazık ki bu devlet desteği için başvuruları kabul edilmeyecektir. Yatırım desteği olarak verilecek bu ödemelerde, kişilerin en fazla 5 milyon Lira’ya kadar başvuru yapmasına olanak sağlanmıştır. Eğer Kobilerimiz üretim alanındaki faaliyetleri için başvuru yapacaksa ve yerli ürün kullanacaklarını taahhüt edecekse, toplam kredi bedeli olan 5 milyon Lira’nın daha üstünde bir rakamdan destek alabilecektir. Yerli ürün üretimi için ekstradan %15 destek verilmektedir.

Kobilere %70 Geri Ödemesiz Kredi Kimlere Verilir?

Kobilere%70 oranında verilecek olan devlet desteğinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk şart, kişilerin KOBİ ünvanına sahip olması ve faaliyetlerini de sürdürüyor olmasıdır. Eğer Kobi ünvanı taşınıyor ise, yukarıda belirttiğimiz bankalara gidilerek kişiler kredi başvurularını yapabilirler.
Her kobinin söz konusu kredi desteğinden yalnızca bir kere faydalanma hakkı bulunmaktadır. Kısacası, daha önce herhangi bir devlet desteğinden faydalanmış olmaması ya da bu devlet desteğini hala geri ödemiyor olması gerekmektedir. Kobilerin geneline bu hizmetin sunulabilmesi için bazı istisnalar da geliştirilmiştir. Buna göre, mikro kobiler ya da doğrudan Kobi ünvanında olan kişiler, bu devlet desteğinden farklı oranlarda faydalanabilecektir.

Ticarilere %70 Geri Ödemesiz Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Kobilerin yatırım amaçlı ihtiyaçlarının karşılanması için verilen ve %70’e kadar geri ödeme şartı bulunmayan kredi destek paketlerinde,
  • Türkiye Finans,
  • Vakıfbank,
  • Ziraat Bankası
  • Halkbank 
tarafından ödemeler hak sahiplerine ulaştırılacaktır. Bu bankalara yapılacak olan başvurularda ise, yukarıda belirttiğimiz gibi mikro kobi ve genel kobiler için farklı oranlarda kredi uygulaması yapılacaktır. Tekno Yatırım Programı olarak adlandırılan bu devlet desteğinde, kredi ve hibe oranlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
  • Mikro işletmeler için %70’e kadar hibe uygulaması bulunmaktadır. 
  • Küçük ve orta ölçekli işletmeler için %60 oranında hibe uygulaması bulunmaktadır. 
  • Teknolojik ürün üretiminde tamamen yerli hammadde kullanılacaksa, yukarıda belirtilen oranların %15 daha fazlası kadar kredi desteği verilecektir.
Söz konusu program için her kobinin en fazla 5 milyon TL’den faydalanması söz konusu olacaktır. Başvuruları yapan kişiler, %70’lik hibenin ödemesini yapmayacak, ama kalan %30’luk kısmın ödemesini toplamda 36 aylık sürede yapacaktır. Ödeme yaparken kişiler aylık ödeme seçeneklerini kullanabileceği gibi, ikişer, üçer ya da altışar aylık ödeme planlarından herhangi birisini de tercih edebilirler.

%70 Geri Ödemesiz Kredinin Kullanım Ve Aranan Şartları Nelerdir?

Kobilere %70 geri ödemesiz kredi için en temel şart olarak işletmelerin ünvanları karşımıza çıkmaktadır. Yani, işletmeniz mikro Kobi ya da doğrudan Kobi ünvanına sahipse, başvurunuzu sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Diğer tüm devlet desteklerinde olduğu gibi, bu desteklerde de proje hazırlanması gerekecektir.

Hazırlayacağınız proje ne kadar detaylı ve sektörünüz ile alakalıysa, alacağınız devlet desteğinin miktarı ve devlet desteğinizin olumlu sonuçlanabilme ihtimali o kadar fazla olacaktır. Kredi desteğinde bir diğer şart ise, daha önce bir devlet desteğinden faydalanmamış olmanız ya da işletmeniz adına verilen bir devlet desteğinin ödemesini hala yapmıyor olmanızdır. Bu şartları tamamlayan kişiler, belirtilen bankalar ile görüşmelere başlayabilirler. Ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması kesinlikle tedirginlik yaratmamalıdır. Çünkü, hibe olan kısım için sizden hiçbir şekilde ödeme talep edilmeyecektir.

Etiketler: %70 geri ödemesiz kredi veren bankalar, %70 geri ödemesiz kredinin şartları.

Yorumlar