Kredi Çekerken Alt ve Üst Yaş Sınırı ve Şartları Nelerdir?

Değişen yaşam şartlarının beraberinde hayallere ulaşmak artık kredi çekerek çok daha kolaylaştı. Bankalar son dönemlerde yaptıkları kampanyalar ile birlikte eskiye nazaran kredi çekmek isteyen kişinin maddi anlamda taksitlere bağlı kalmasını da engellemiş oluyor. Yaşa ve çekilen kredinin türüne göre taksitlendirme imkanı ve faiz oranları bankadan bankaya farklılık gösterir. Hatta öyle ki sıfır faizli ve  65 yaş üzerine kredi çekme fırsatı ile KOSGEB kadın girişimcilere özel krediler tamamen kişilerin hayatını kolaylaştırmak adına  tasarlanmış kredi reklamlarıdır.

Ağır borçlar altına girmeye gerek kalmadan, bütçenize ve ihtiyacınıza göre çekmek istediğiniz krediyi hemen hemen her banka size sunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktalar da elbette  vardır. Bankanın size sunduğu dosya masraf ücretinin ne kadar olduğu, 18 yaş ve altında olanlar kredi çekebilir mi, yaşlı olan kimseler tek başlarına kredi çekebilir mi, kredi ödemeleri nasıl olacak ve bunun gibi kişisel bütçenizi ile  kredi çekme imkanınızı düşündüren tüm detayları anlaşmaya varacağınız banka ile irtibatını sağlamanız gerekmektedir. Özellikle yaş sınırı bankalar tarafından aranan en önemli özelliktir. Hatta, kişilerin yaş durumuna bağlı olarak onlara farklı miktarlar sunulabileceği gibi bankanın kendini garantiye alabilmek için ekstradan hayat sigortası yaptırabileceği de bilinmektedir. Bundan dolayı kişilerin çok dikkatli olmasında fayda vardır.

Kredi Çekerken Yaş Sınırları Nelerdir?

Kredi çekmek için hem alt hem de üst yaş sınırı bulunmaktadır. Buna göre kişilerin bir banka kredisi alabilmesi için en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Alt sınır her banka için aynıdır ve bu sınır yasalarda da açık bir şekilde belirtilmektedir. Buna ek olarak kredi çekebilme yaşı için belirlenen üst sınır da bulunmaktadır. Her ne kadar bankadan bankaya değişse de, 60 ve 65 yaş, kişilerin kredi alabilecekleri son yaş olarak bilinmektedir. Bazı bankalar dönem dönem geliştirdikleri krediler ile bu yaş sınırını 75’e kadar da yükseltebilmektedir.

18 Yaşındayım ve Çalışıyorum Kredi Çekebilir Miyim?
Bankalar genellikle kredi çekmek için 18 yaş şartını arasa da, bu yaştaki bir bireyin kredi alabilmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Çünkü, bu yaştaki bir bireyin henüz kredi notu oluşmamıştır. Bu durumdan dolayı da banka güven duygusunda büyük problemler yaşayacaktır. Ayrıca, kredi çekebilmek için düzenli bir işte ve en az 3 ay süre ile çalışılıyor olması gerekmektedir. Bu şart tamamlanmadığı sürece yine kişilerin kredi almalarına olanak yoktur.

Eğer siz 18 yaşını geçmişseniz ve düzenli bir işte çalşıyorsanız, işe başladığınız tarihten de en az 3 ay geçmişse, işte bu koşullar altında yeni bir kredi paketi için başvuruda bulunabilir ve kredi notu ile banka sicilinizi de sorunsuz bir şekilde ortaya koyarsanız, bankadan onay alabilirsiniz. Ancak kişilerin alacakları ilk kredilerde hatta kredi kartlarında bile çok yüksek limitler talep etmemeleri doğru olacaktır. Çünkü, banka bu hizmette çekimser davranarak limiti düşük tutacaktır.

18 Yaşının Altındayım Kredi Çekebilirmiyim?
Hem bankaların çalışma politikaları hem de banka mevzuatına bakıldığı zaman kişilerin kredi çekebilmeleri için 18 yaş sınırının yasal olarak belirlendiği görülecektir. Bundan dolayı 18 yaşının altındaki kişilerin bir kredi kullanabilmesi neredeyse imkansızdır. Ancak, 18 yaş altındaki kişilerin eğitim harcamalarının karşılanması adına birçok bankanın kredi verdiği bilinmektedir. Bu kredi hizmetinden faydalanmak için ise, kişilerin velilerinin başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru işlemlerinde de okuldan bir belge alınması ve bu belge ile de hangi alanda ne kadar harcama yapılması gerektiğinin belgelenmesi gerekmektedir.

65 yaş ve üzeri kişilerin kredi çekme imkanı varmıdır?
65 yaşına gelmiş olan bireyler, kendi işletmelerinin sahibi olabileceği gibi yüksek bir ihtimalle emekli konumunda olacaktır. Bu bireylerin çalışmasalar bile yani emekli bireylerin çalışmıyor olmamalarına rağmen kredi almaları mümkündür. Çünkü aylık aldıkları emekli maaşı bankaya gelir olarak gösterilebilmektedir.

 Ancak, bu yaş sınırındaki kişilerin kredi başvurusu yaparken kesinlikle hayat sigortasına dahil edileceğinin unutulmaması gerekmektedir. Yaşları fazla olduğundan dolayı bankalar hayat sigortası yaptırılmadan kesinlikle kredi vermeyecektir. Ayrıca, 65 yaşın üzerindeki kişilerden konut kredisi başvurusu alındığında bankaların neredeyse tamamı kredi borcuna karşılık bir ipotek göstermelerini de talep edecek ve ancak bu şartlar ile 65 yaş üstündekilerin başvurusunu değerlendirecektir.

Yorumlar